måndag 30 september 2013

Jora, han är här nu!

Igår morse föddes min lilla kotte! Sjukt bra förlossning som gick snabbt och smidigt! Vi ville gå på tidig hemgång  (6 timmar) men vi blev inte hemsläppta av läkaren då han andades för snabbt. Efter lungröntgen kunde läkaren se att han hade fostervatten kvar i lungorna och att han behövde stanna kvar tills det är borta. Sjukt besviken, jag ville bara hem till storebror men skönt att det inte var något allvarligare. Så nu sitter jag här på tråk-bb å längtar hem. Jonas åkte nyss hem å lämnade bilen och han ska ta med datorn till mig sen med the wire. Alltid något i väntan på hemgång som blir tidigast i morgon.

lördag 28 september 2013

BF +6

Verkar inte som om det blir något barn idag heller. Kotten har flyttat tillbaka till högersidan och varit ovanligt livlig idag men det är också alla nyheter. Dock känner jag mig mer förberedd än tidigare. Har läst profylaxkompendiet idag och packat lite till förlossningsväskan. Känner mig redo! Kom nu bebis!

fredag 27 september 2013

Maränger

Sen när innehåller inte maränger ägg? Skummjölkspulver, wtf!

BF +5

När jag passerade BF-datumet kändes det plötsligt som att det kanske inte blir något. Typ nähäpp, blidde inget denna gång, försök igen. Konstigt när jag ändå varit inställd på att gå över tiden eftersom jag gjorde det med första. Känner mig så... oförberedd. I somras var jag så pepp och gjorde andningsövningar och läste böcker om förlossning. Och nu? Känns som att jag inte alls är redo att hantera en förlossning och smärtan. Jag borde kanske läsa lite för att bli lite pepp. Förkylningen är i alla fall bättre. Sov hela förmiddagen igår + 10 timmar inatt. Det + ingefära och varm svartvinbärssaft gjorde susen tror jag. Kotten har bytt sida på magen idag. Hen har legat på höger sida i tre månader och har nu plötsligt bytt till vänster? Skumt. Kanske ett tecken?!?! He he he.

Compact living med bebis

Nu har jag sytt en såndär med fack att ha på dörren (oklart vad det kallas?). Tänker mig att vi ska ha blöjor, pappersservetter och små plastpåsar i facken så att dom finns nära till hands för det finns liksom ingen annanstans att ha sånt på i vårt minibadrum. Skötbordet står på badkaret och måste lyftas bort varje gång någon ska duscha. Inte ultimat men vad gör man?

torsdag 26 september 2013

BF +4

Vid tre i natt vaknade jag och hade värsta nojan. Kotten hade varit så lugn när jag somnade och när jag vaknade sådär mitt i natten ville jag verkligen känna att hen mådde bra men fick knappt någon respons. Jag buffade osv men hen var helt slö (antagligen trött och sov?). Googlade lite och fick ångest. (Testa att googla "svaga fosterrörelser nära förlossning" får ni se vilka härliga historier som kommer upp). Efter två timmar tvingade jag mig själv att sätta mig och äta å dricka som ett sista test innan jag tänkte kontakta förlossningen för kontroll. Då blev det fart där inne. Pheeeew. Idag vaknade jag upp helt förkyld igen. Orka en ny förkylning! Nu jävlar ska jag huskurera mig och bli frisk snabbt som ögat för jag planerar att kotten kommer till helgen!

onsdag 25 september 2013

Trodde inte jag skulle behöva kombinera stor mage med +4 grader

Går jag över tiden några dagar till kommer dragkedjan gå mitt itu.

Tips!

Lyssna på kropp och själs miniserie om de osynliga kemikalierna. Bland annat så analyseras damm hos en barnfamilj och en expertpanel svarar på varför du inte bör köpa konservburkar.

tisdag 24 september 2013

Orka analysera varenda liten förändring

Blev plötsligt lite illamående. Kanske ett tecken?!? Haha ;-(

Vagga

Här är vaggan vi har på landet. Passar ju in i den övriga murriga furuinredningen i sovrummet. Känns bra ur giftsynpunkt med obehandlat trä. Bäddat har jag gjort med ett fårskinn från Jonas kusins gård och ett lakan från när pappa var liten uppepå. Mys!


måndag 23 september 2013

Sandlåda

Lilla är överlycklig över att äntligen ha fått en sandlåda. Hehehe ;-(


Sammanfattning

20 veckor + 30 veckor + 40 veckor!

Lindas bebis

Hälsade på Lindas tio dagar gamla bebis i lördags på väg till landet. Åhh! Tänk att inom två veckor i alla fall borde vi ha en såndär liten här hemma. Fast jag och Maja bestämde igår att vecka 39 är BF-vecka. Såatte! Men det är så konstigt att tänka på. Att det liksom snart kommer ut någon, en person. Jonas fick en chock av att bebisen var så liten (och då var hennes bebis cirka ett kilo större än vad lilla var). Han är så rolig Jonas, han har verkligen glömt allt sedan lilla var liten. Han typ "shit vi har ju ingen matstol i köket och ungen kommer snart". Ehhh, den kommer inte sitta i en matstol och den kommer inte äta mat?!? Typ så. Igår kväll när jag skulle sova kände jag på mig att det var på gång. Bäst att sova och hoppas på att det kommer igång imorgon (idag alltså) tänkte jag. Vi får väl se. Litar inte supermycket på mina känningar faktiskt.

söndag 22 september 2013

Skurgolv



Okej, nu börjar projekt skurgolv. Sen vi slipade golvet på landet i vintras har vi diskuterat mycket hur vi ska behandla det. Lack är visserligen tåligt men innehåller starka kemikalier som jag är väldigt opepp på. Dessutom är det jobbigt att få en skada på ett lackat golv. Oljat golv har vi i lägenheten och jag är osugen på att ha det på landet. Vi valde då mellan vaxat eller såpskurat och det blev skurat nu. Mycket jobb men väldigt naturligt och miljövänligt. Och det går att ångra sig om det skulle vara så. Idag, på självaste BF ska jag alltså krypa runt och skura golv. Pepp!

lördag 21 september 2013

Vy från fåtöljen

Plötsligt sticker en grävskopa fram bakom knuten.

Trägårn

Vi hade inte tänkt åka till landet mer innan bebis ankomst men vi ändrade oss. Underbart att vara här! Slippa sitta hemma och bara vänta. Och färjan går faktiskt hela natten så vi kan ju komma in till förlossningen ändå. Njuter!

Här blir ingen exponerad för nån jury
onda ögon gör dig snurrig
bedömd, berömd och glömd och tömd
skit i dom min vän och kom
till den plats jag sjunger om
Vill du va med mig i trädgården ikväll?

Lillasysters present

Idag ska jag få träffa Lindas bebis! Ihhh! Jag har pysslat ett present. Det blev ett par tossor och en barnvagnsmobil:

 



 
 


fredag 20 september 2013

Läggdags

Har varit lite rörigt med sovandet på sista tiden. Lilla kan somna i sin säng men kommer upp till oss cirka 01. Det blir för trångt och för varmt för jag är stor och varm som en kamin just nu. Ett tag sov jag i lillas säng men det var jobbigt med stege när jag behövde gå upp å kissa och sängen är rätt obekväm för en gravidkropp. Nu brukar Jonas sova i lillas säng, lilla med mig i dubbelsängen men fortfarande trångt och varmt då han sover på min sida av sängen och allra helst delar kudde med mig. Chocken nu när jag ska gå och lägga mig och dubbelsängen är TOM. Både lilla och Jonas sover visst i lillas säng. Han har pratat om att han vill börja sova i babygymmet, det kanske kan vara något framöver. Hehe. Nu ska jag njuta av en dubbelsäng för mig själv. Nattinatt! 

Kobran

Hehe, kul att en del faktiskt tror att tatueringen jag tog på mig till sjörövarkalaset är på riktigt. Vad säger det om mig? Och om dom?

Stenåldern

Äh, det blev inget mer igår trots molande känsla i magen hela dan. Skönt att få sova dock, hehe. Det känns så himla gammeldags det här att inte veta. Man är ju van att veta nästan allt vilket gör det en aning frustrerande med ett område som barnafödande där det fortfarande inte går att veta när det ska börja. Konstigt ändå, någon borde ju kunna utveckla någon sticka man kissar på för att mäta något hormon som stegras innan förlossningen börjar eller nåt sånt. Men icke, ovissheten råder vilket jag tycker är både fantastiskt och irriterande.

torsdag 19 september 2013

Gravidfoton

För några veckor sedan tog Malin (http://www.pastill.nu) foton på mig och lilla. Man kan säga att lilla inte var på sitt bästa fotohumör, Malin bor på andra sidan stan och han somnade i bilen på vägen dit och kvicknade till lagom till att vi skulle åka hem igen ungefär. Men hon lyckades få till foton ändå!



39+3

Troligtvis sista besöket hos barnmorskan idag. Har haft lite förvärkar idag vilket jag inte brukar ha, men å andra sidan så kom dom när jag gick och jag har totalt gått cirka en mil idag. Vilket jag inte brukar göra. Men ändå, det känns som min kropp förbereder sig. Sen om det innebär att bebis kommer snart vet jag inte. Spännande iaf!

onsdag 18 september 2013

Fyraåringen

Idag fyller världens bästa, finaste och underbaraste lilla människa fyra år. <3


tisdag 17 september 2013

Barnvagnsmobil

Äntligen är jag klar med barnvagnsmobilen med grönsaker som jag började virka på i somras. Projektet stötte hela tiden på problem. Hur ska den fästas? Hur ska jag få igenom det tjocka gummibandet? Osv. Men nu är den klar!




måndag 16 september 2013

September

Förra helgen satt vi på ett berg i området och tittade på solnedgången. En riktigt fin sommarkväll, det enda som kändes konstigt var att solen går ner så himla tidigt. För det är ju inte sommar. Fast jo. Såhär var det september då lilla föddes också. Han är född den 18:e och vi hade en månad hemma tillsammans alla tre. Då var det också sommar, vi gick barnvagnspromenader i t-shirts. Hellre såhär än massa regn, fast snälla, hoppa inte över hösten sen bara så det blir vinter i oktober. Vi fick ju ingen vår heller så en höst kan vi väl få?

Tårtorna

Det blev en prinsesstårta med chokladmoussefyllning och ett sjörövarskepp som lilla fick vara med å göra. Den spacklades med marängkräm (Maja, marängkräm är grejen!) och dekorerades sedan. Smart drag av mig att göra lilla delaktig i tårtandet så slapp jag känna att det skulle bli så himla perfekt. 

 

söndag 15 september 2013

Storstädning hos familjen C

Såhär går det till. Jag initierar det hela. Annars skulle det aldrig bli någon storstädning. Jonas går runt lite planlöst i lägenheten och gör just ingenting. Jag börjar arbetsleda, ger en konkret uppgift. Exempelvis städa i badrummet. Jonas påbörjar städning i badrummet men kommer med jämna mellanrum ut och går återigen planlöst runt i lägenheten. Är du klar med badrummet? Nä, inte än. Jag väntar på att medlet ska verka/golvet torka/jag ska hämta en sak. När storstädningen har varit igång i fem timmar och jag har torkat ur kylen, plockat undan alla saker, dammat alla ytor, tvättat luckor och kakel i köket, dammsugit, våttorkat OCH SÅ VIDARE så håller Jonas fortfarande på med badrummet. Som ju aldrig varit så rent som nu, eftersom jag aldrig städar det lika noggrant som han. Bitter? Närå.

Barnkalas avklarat!

Jag har inte fött barn! Sjörövarkalaset är avklarat! LÄTTNADEN! Och det blev helt otroligt lyckat, över förväntan. Kanonväder med 20+ så vi kunde vara ute mycket vilket underlättar. Det blev springtävling, skattjakt, tatueringsstudio och fiskdamm. Lilla var mycket nöjd!



fredag 13 september 2013

Altan

Jag längtar så förfärligt mycket till landet. Ändå är det inte såå himla länge sen vi var där men denna helg blir inget land heller pga sjörövarkalas. Vi håller på att planera en altan. Vi satte upp lite pinnar och en lina för att få en uppfattning om hur vi ville ha det. Hur stor tror du den är? frågade jag Jonas. 30 kvadrat kanske, svarade han. Ja, nåt sånt borde det vara, sa jag. Sen mätte jag upp den och räknade arean. 59,5 kvm blev resultatet. Hoppsan. Nästan lika stort som huset. Men tror det är värt att bygga stort redan från början. Den ska även runda den stora stenen som får vara kvar. Blir nog snyggt! Snart börjar den lokala grävmaskinisten att gräva upp så allt är klart till våren sen. Men det här med trall. Ångest. Det känns ju som att 99% väljer tryckimpregnerat trä men jag vägrar faktiskt. Kul med trä som klassas som miljöfarligt avfall. Känns inte bra va. Nu har jag hittat Kebony som jag tror det får bli. Svanenmärkt. Håller minst som tryckimpregnerat virke. Snyggt. Dyrt. :-/

Inbyggd kamera

När jag var liten trodde jag att jag kunde fota med mina ögon. Om jag koncentrerade mig när jag blinkade skulle det bli ett kort som gud tog hand om tills jag dog. Jag skulle då på min dödsdag få ett fint fotoalbum  av gud med best of my life så att säga. Rätt smart. Det konstiga är att lilla håller på med exakt samma sak. Okej, minus det där med gud dårå men det är ändå lite märkligt, det är inte som att jag har berättat om guds fotohantering för honom. Han kniper ihop ögonen i koncentration när det är något han tycker är värt att föreviga. Märkligt sammanträffande. Genetiskt? Sociala arvet? Eller så är det helt enkelt så att det bara är jag och han som förstått att det går att fota på det sättet.

Snyggbullarna

Snyggaste bakformarna från lagerhaus. Funkar att ha bullar i om dom gräddas i muffinsplåt.


torsdag 12 september 2013

Kuddar

Jag har sytt kuddar till lillas rum i samma tyg som draperiet. Det tog alltså ett år innan jag kom till skott med det som var tanken redan när jag sydde draperiet. Rätt nöjd faktiskt, jag sydde dragkedja för andra gången i mitt liv och det blev rätt bra. Men fy vad dålig jag är på att klippa ut lika stora tygbitar. När jag ska sy ihop sidorna ba ehhh här skiljer det 2 cm, varför då? Aja, det syns inte när det är en fluffig kudde i alla fall såatte.


Förgiftad kompromiss

Här är en dokumentär om hur det går till. Om att det inte går att vara lugn och lita på politiker och gällande lagstiftning för gällande lagstifning är usel och otillräcklig. Jag tycker alla borde se. P.S. <3 Jonas Sjöstedt D.S.
P.S.2. Hejdå teflon! D.S.

tisdag 10 september 2013

Kalasförberedelser

Jag är himla pepp på lillas kalas. Han har pratat om kalaset sedan februari cirka och det är mycket viktigt för honom. Han har beställt BÅDE skattjakt och fiskdamm. Och sen inga lekar, bara tävlingar. Så nu blir det en tävling där alla hejar på varandra och alla vinner, pedagogiska mamman som jag är. (Det värsta som skulle kunna hända är ju att lilla skulle förlora i sin egen kalastävling och det skulle nog milt sagt sabba hela kalaset). Igår var jag på en inhandlingsrunda i fyra timmar. Jag blev så jävla glad när jag kom till godisaffärn vid kungens kurva. Chokladpengar i lösvikt! Och chokladmedaljer för en tia styck! Igår sydde jag och lilla fiskar där vi sydde in godiset, en idé helt snodd från Evasleva pysslar. Idag blir det bullbak! Hoppas nu bara att jag inte föder barn innan lördag eftermiddag.


måndag 9 september 2013

Tokunge

Vi har upptäckt ett ställe på vägen hem från förskolan med kardborrebollar (oklart om detta är den korrekta artbenämningen). Lilla tycker det är sjukt kul.

onsdag 4 september 2013

Sjörövartröja

Idag orkade jag sy lite! Sydde på en applikation på en gammal tröja med fläckar (som applikationen dolde så fint) som lilla ska ha på sitt sjörövarkalas. Men smartaste tjejen i stan tänkte att det var en bra idé att använda lite av allt överblivet filttyg jag har men kom på halvvägs genom syprojektet att filttyg och tvättmaskin är en dålig kombo (uttalande av egen erfarenhet). Jahapp, det får bli ett engångsplagg då alternativt handtvätt på den tröjan. Men det viktiga är ju ändå kalaset intalar jag mig.

Ilskan

För första gången (ok, kanske inte FÖRSTA gången, men typ) känner jag mig vilsen hur jag ska hantera lilla. Han kan bli så himla himla arg. Så arg att han slåss och bits och kastar saker. Trodde liksom att vi hade "klarat" oss eftersom 2-3-årsåldern som alla pratar om som så jobbig passerat oss relativt smärtfritt. Ingen sa något om fyraårsåldern?! (vilket iofs kan ha att göra med livskrisen att få syskon) Det positiva är att han är så stor att det går att prata om det efteråt. Han kan efteråt förklara hur det kändes i kroppen vilket är coolt. Han kan också (ibland) säga till att han vill vara ifred med sin ilska och att han kommer när det har gått över, vilket känns sjukt moget. Men ändå, det här exprimenterandet i sitt eget agerande man kan syssla med som förälder känns ju lite... ehh.. Fast så läser jag Jesper Juul och känner mig redan bättre till mods:

Barn har ingen användning av varken tvärsäkra eller perfekta föräldrar. De trivs bäst tillsammans med verkligt levande människor som inte vet allt och som är under ständig utveckling.

Pheew!

måndag 2 september 2013

Jag vill inte föda barn nu

Först måste jag bli frisk. Får panik av tanken på att förlossningen i princip kan starta nu. Jag orkar inte! Fysatan alltså vilken jävla skitförkylning. Med bihåleinflammation som tydligen är lättare att få som gravid. Min energinivå har varit lika med noll. Exempel: jag satt bredvid vår nyinköpta vagga och tänkte att jag kunde ta ett kort för att posta på bloggen. Kameran låg bredvid. Men jag orkade inte. Herre-gud liksom. Ibland tar jag ett par alvedon och kan vara social i några timmar, typ när Jonas familj kommer på släktfika. Jag tror inte jag har varit såhär dålig på många år, simla dålig tajming att det sker nu i slutet på graviditeten. Idag har jag i alla fall knarkat c-vitaminer och ingefära. Jag har alltså ÄTIT ingefära. Jag har varken smak- eller luktsinne kvar och kan glatt knapra på en färsk ingefärabit tittandes på orange is the new black. Känner mig faktiskt lite piggare! Här är bilderna från släktfikat iaf (som jag orkade ta eftersom jag ätit alvedon! hurra!)