fredag 27 april 2012

BiltvättsKBT

En vårdag förra året när bilen var som skitigast åkte vi genom en biltvätt. Vi tänkte att lilla skulle tycka att det var kul typ. Det tyckte han inte. Han fick panik. Efter biltvätten började han prata jättemycket om biltvätten, en av hans favoritlekar blev att bygga biltvättar i duplo och låta diverse leksaker tvättas i den och framförallt tittar han på sånahär klipp på youtube typ varje dag. Så fort vi åker förbi en mack vill han titta på biltvätten (men absolut inte gå i närheten av den och hör han ett brummande ljud på macken som kan tänkas påminna lite om brummandet från en biltvätt får han panik och börjar gråta). Jag tror att han är sin egen terapeut och utsätter sig för det han tycker är obehagligt men ändå på avstånd i trygghet (typ med duplo i sitt rum). En vacker dag kanske han är så pass återställd från traumat att han kan åka en biltvätt igen men just nu känns det som att vägen dit är lång.

2 kommentarer:

  1. Låter som ett hälsosamt sätt att bearbeta händelsen! Min lilla T är livrädd för elvispen, men älskar att baka, så hon har skapat ett trygghetsmantra "det är inte farligt, det bara låter", som hon upprepar om och om igen när elvispen är igång. Jag beundrar verkligen barns sätt att hantera livet! Trevlig helg.

    SvaraRadera
  2. Liten då, känner igen det där, vi har gått igenom samma trauma med bägge barnen.. Man lär sig liksom inte.. Men så smart ändå, att bearbeta det själv på det sättet. Beundransvärt, helt klart.

    SvaraRadera