fredag 29 juli 2011

Den förlorade hyresrätten

Vi tittar på en lägenhet i en nyligen ombildad bostadsrättsförening. När vi fingranskar alla protokoll ser vi att det främst var tre personer som var drivande för en ombildning. Beslutet gick igenom och lägenheterna köptes för 13.000 kr per kvadratmeter. Marknadsvärdet i området ligger på 25.000-30.000 kr. Det finns många tjusiga argument till en ombildning - större möjlighet att påverka, att de boende själva kan fatta beslut som rör deras bostadshus osv. Men hallå? Det är inte precis ont om bostadsrätter i Stockholm. Den som så gärna vill bo i en bostadsrätt kan väl köpa en bostadsrätt och så kan hyresrätterna finnas kvar för dom som inte vill eller har råd att bo i en köpelägenhet. Men chansen att tjäna stora pengar snabbt väcker otrevliga sidor hos människor. Mycket otrevliga. En del ombildningsförhandlingar blir rena krigen med fula medel. Vid vidare snokande bland protokoll visade det sig att två av dom tre pådrivande för ombildningen sålt sina lägenheter, nu ett drygt halvår senare. Förvånad? Nej.

torsdag 28 juli 2011

Strandstressen

Jag älskar att åka till havet, till en strand med matsäck packad i kylväskan och en härlig picknickfilt att ligga på med sommar på radion blandat med ljudet från vågorna. Det gör mig lycklig ända in i själen. Och att bada! Jag ska aldrig aldrig aldrig sluta bada. I veckan när vi var ute vid Björnö fick jag en ahaupplevelse när jag simmade under vattnet. SIMMA UNDER VATTNET ÄR GREJEN!!!! Först så simmar man helt vanligt, damdidamdidam, och sen - DYK! Alla ljud från vattnet, lekande barn och gnällande föräldrar bara POFF! Det blir så tyst som i en annan värld. Och när man kommer upp känner man sig helt frisk och pigg av det härliga havsvattnet. Appropå gnälliga föräldrar så verkar det krylla av dom på sandstranden av någon anledning. En vanlig mening från gnällande föräldrar på stranden är: "Slutar du inte nu så går vi hem" eller "Nej, nu går vi hem" eller varför inte klassikern "Nämen sluta, nu blir du ju sandig". Ehh, ja, ni är på en strand? Såhär alla föräldrar: Acceptera att era barn blir både blöta och sandiga på en sandstrand. Det är okej och inget att gnälla över. Tål ni inte sand finns det poolbad lite varstans ni kan åka till mer era barn, eller kanske stanna hemma helt och hållet så slipper era barn bli blöta också, för vatten är ju besvärligt alltså. Särskilt när det är sol och semester och blöta kläder torkar på en halvtimme.

Svennebanan

Är inte detta svennebananigt så säg - storpack på tacokrydda! Mycket tacofredagsmys blire men idag slog vi till på onsdagstacos! Man måste ju unna sig lix.

tisdag 26 juli 2011

Kasettband

Jag har precis upptäckt krympplast. Så himla kul! Det finns så mycket roligt man kan göra, jag har en lång lista med krympplastprojekt. Mitt första projekt blev ett kasettbandhalsband. Kaninen är mycket nöjd. Jag är sådärnöjd, ska göra lite justeringar till nästa gång. 




 

Jobb

Andra dagen på jobbet efter semestern. Jag saknar lilla helt otroligt mycket. Fantastisk uppfinning det där med semester alltså. Det var välbehövligt att umgås hela familjen under en längre tid men nu kommer abstinensen. Det tråkiga med semestern var dock att den blev exakt så som jag befarade i våras när Jonas mormor bestämde sig för att sälja landstället. Jag behöver komma bort på semestern, det går visserligen att göra utflykter hemifrån men det är inte samma avkoppling. Dessutom har båtmotorn varit på verkstad typ hela semestern, sommarhuset vi fick låna var lite väl skabbigt, i alla fall för vissa i familjen. Plan inför året: flytta till en annan trea som är bättre planerad och gärna billigare + köpa sommarställe. Vi får se hur det går, det känns som att vår boendeplan ändras ungefär en gång i månaden.

söndag 24 juli 2011

Svtplay

Mitt barn tittar en del på svtplay. Först var det bara Pingu som gällde men nu har han kommit på att han kan peka på vad han vill titta på. Fan vad mycket skräp svt visar, tänkte jag då. Allt känns ungefär som Pinky och Perky show, det är samma typ av program, tecknat på samma sätt, samma typ av upplägg och, ja, en eller flera manliga karaktärer i huvudrollen. Jag blev inspirerande av det här med att räkna kön, typ som Annika Lantz räknade män och kvinnor på sportsidorna, och valde ut dom 20 senast sända programmen och kollade vilket kön huvudkaraktären hade.

Mäta med skägg (svt) Man
Pingu (inköpt) Man
Aisopos teater (inköpt) Man
Småkryp (inköpt) Saknar huvudkaraktär
Corneil och Bernie (inköpt) Man
Karamelli (svt) Man (programledaren)
Unna Junná (svt samproduktion) Kvinna
Sagoträdet (svt) Kvinna och Man
Zombie Hotell (inköpt) Kvinna och Man
Fjällgården (inköpt) Kvinna
Den itusågade kaninen (svt) Man
Piggley winks äventyr (inköpt) Man
Flyg 29 saknas (inköpt) Man och Kvinna
Pinky och Perky show (inköpt) Man
Fåret Shaun (inköpt) Man
Sommarlov (svt) Kvinna (programledare)
Hurra för Kalle (inköpt) Man
Tjuv och tjuv (svt) Man
Babar och Badous äventyr (inköpt) Man
Tess och Ubbe (inköpt) Man och Kvinna

Total män: 14
Total kvinnor: 5
Oidentifierbar: 1

Deppiga siffror, i endast tre program av 20 är det en ensam kvinnlig huvudkaraktär. TRE! Tråkigt men inte oväntat att barnprogrammet speglar samhället i stort men jag hade ändå önskat att svt var lite mer eftertänksamma vad de köper in och de kunde för all del också se över hur deras könsfördelning ser ut i dom egna produktionerna.

lördag 23 juli 2011

Skogsströvare

Pappa Jonas var på svensexa hela dagen idag så jag och lilla åkte med svärföräldrarna ut i skogen. Det är spännande att det ligger en skog precis intill Sveriges största handelsplats. Och en fin sjö om man går en bit. Lite kantareller finns det också för det är ingen som går in i skogen och plockar dom för dom stannar kvar inne på H&M. Lilla är väldigt förtjust i skogen. Idag såg vi en groda och en skalbagge och plockade vildhallon, blåbär och kantareller. Spännande! Förra gången såg vi en huggorm, den pratar han fortfarande om.

Åka ryggsäck med farfar
 "Mamma Sofia" har lilla börjat kalla mig.

Bakluckeloppis

Idag var jag på bakluckeloppis i Täby. Det är det bästa jag vet, jag blir lycklig av att strosa runt bland alla bilar och prylar. Idag fyndade jag ett par chinos och en tröja för 15 kr. Även massor av Astrid Lindgren sago-cd inför framtiden och en docka som behöver nya kläder och därmed fick jag ett roligt syprojekt på köpet.

Glädje!
 

fredag 22 juli 2011

Docksäng

Fyndade denna fina docksäng på loppis i Nyköping. Det är en Micki i samma serie som min gamla dockvagn (tror jag). Tyvärr var bottenplattan trasig men händig som jag är sågade jag till en ny (för att såga en rektangel är SÅ svårt). Den här gången blev det ett rejäl tjock skiva och ingen tunn som innan. Känns som typiskt Micki att ha tunna spånskivor, typ som deras spisar - värdelösa. Men nu med ny botten och åtdragna skruvar håller den nog för ett barn till i alla fall. Jag sydde även en madrass till av skumgummi och ett gammalt lakan och en kudde. Filten som får bli täcke hittade jag på samma loppis, visst är den fin?



torsdag 21 juli 2011

Fotobok

Har precis fått den senaste fotoboken jag beställt. Det har blivit en tradition att framkalla en bok varje år som en best of bok av året som gått. Totalt har det blivit fyra årsböcker och tre andra böcker så det här är min sjunde bok. Visst, det är kanske inte lika personligt som att göra ett klassiskt fotoalbum men fördelarna överväger. Det är skönt att slippa klistrandet, det är lättare att "jobba" med den en kortare stund eftersom det bara är att starta programmet i datorn och framförallt tycker jag att det är kul att det så lätt går att välja storlek på bilderna och bryta av då och då med en 30*30-bild på helsida. Den här gången beställde jag från Fujidirekt. Jag gillar deras tjocka sidor, dom är dessutom barnvänliga då dom är lite glatta och avtorkningsbara och svåra att riva sönder. Lilla har en egen minifotobok från Fuji med alla vänner och släktingar i och det syns inte en skråma i den trots att han bläddrat i den mååånga gånger. Däremot är jag inte riktigt nöjd med bildkvalitén, framförallt inte på dom mindre bilderna. Jag tycker dom blir lite bleka och oskarpa och datorprogrammet är kanske inte det bästa men överlag är jag nöjd. 


onsdag 20 juli 2011

Tjejskor

Hörde en pappa prata om sin treåriga dotter. De hade tittat på skor och dottern hade konstaterat att det var killskor. Och att hon gärna ville ha dom. Pappan verkade mycket stolt över sin otjejiga dotter som ville ha vad hon kallade killskor. Visst, det är väl kul att hon inte bara vill ha hello kittyskor men det finns två trista saker med den här historien tycker jag. För det första höll pappan med om att det var killskor. Han hade ju kunnat säga emot dotterns idé om att det var skor som var tänkta att bäras av pojkar. Antagligen var han bara så glad över att dottern trots detta konstaterande ville ha skorna. Den andra tråkigheten är att det finns ganska många döttrar med föräldrar som är stolta när de vill ha killskor. Men tänk exakt samma situation fast tvärt om. En pojke som konstaterar att dom rosa hello kittyskorna är tjejskor men att han absolut vill ha dom ändå. Skulle pappan berätta det med samma entusiasm om sin son med hello kittyskor? Knappast.

Båtgardiner

För ett tag sedan sydde jag nya gardiner till våran Albin Vigg. Snyggt tycker jag, det är så trist med båtmotiv på allt (som på dom gamla gardinerna som fanns när vi köpte henne). Tyget är från Gudrun Sjödén och vi köpte också mer tyg i samma mönster men i andra färger som vi tänkte ha på ryggkuddarna nedanför gardinerna.


tisdag 19 juli 2011

Blidösund

Igår åkte vi en musikkryssning med Blidösund, en ångbåt fortfarande i bruk. Härligt att umgås utan barn, att ha flera timmar för oss själva att bara prata (och dricka en och annan öl). Det började bra med en djup diskussion om huruvida gubben Pettson har sovloft eller inte. Småbarnsföräldrar alltså.

Att hissa upp båten visade sig vara senaste trenden, i alla fall i rikemansområden. Miljövänligt för då slipper man måla på giftig bottenfärg.

Älskar svengelskan! Denna finns även att köpa som en bricka. Ett måste till min bricksamling!

Finaste Jonas.
 

måndag 18 juli 2011

Födelsedag

Hipp hurra för Jonas idag! Lilla är på Eskilstuna Zoo med mormor och morfar medan jag och Jonas har en heldag för oss själva. Det blir promenad, fotvård, promenad igen, mat på chutney och sen musikkryssning med Blidösund ikväll. Kul! I morse gjorde jag förresten min hitills första frukost på sängen-bricka med scones, tårtrester och varm choklad.

söndag 17 juli 2011

Tårta

Jonas fyller år i morgon och idag firades han av hela släkten. Jag gjorde en tårta i långpanna och dekorerade i Jonas smak med segelbåt. Imorgon blir det barnvakt och firande hela långa dan!

fredag 15 juli 2011

Kedjetips

Fick tips från Maja om sommarserien "Smuts" på p1. Jag tipsar vidare! Klicka på fina Johanna Langhorst (som är programledare) så kommer du till programmets sida. 


torsdag 14 juli 2011

Dockvagn

Hittade denna fantastiska dockvagn på loppis idag. I jättefint skick. 50 spänn! Som ett skämt. Skulle kunna få det tiodubbla på blocket. Nöjd är jag och nöjd är lilla som var jätteledsen hela bilvägen hem för att han inte fick "hålla" vagnen. Väl hemma hann han inte ens få av sig skorna innan det skulle provas och köras runt med.




måndag 4 juli 2011

Konversation i badet

Jag: Usch, drick inte badvattnet, det är inte så trevligt.
Lilla: Trevligt vatten! (dricker nöjt mer vatten ur en av kopparna) Mmmmmm, gott vatten! (smaskar extra högt när han dricker)
Ja si ungar.