måndag 30 december 2013

Uppföljning

Lillasyster frågade mig om jag skulle ha några nyårslöften. Nja, svarade jag, jag brukar inte jobba med nyårslöften, snararw ledord. Det är ett koncept jag snott från Maja som jag gillar. Då kom följdfrågan vilket som varit 2013 års ledord. Öhhh... minns ej. Så gick det med det. Jag minns att 2012 var hälsa och balans men detta år? Fick såklart tjuvkika om jag skrivit någon på bloggen och det visade sig att jag detta år hade två nyårslöften istället. Hösten 2012 var så pissig att jag antagligen inte lyckades frambringa ett ledord. Men nyårslöftena var:
1. Jag och Maja ska kolla på alla säsonger av Buffy. 
2. Jag ska fortsätta med mitt projekt en ny rätt i veckan under hela året.

Med ettan gick det inge vidare. Vi har sett första och några avsnitt på andra. De tillfällen vi har tittat på serier tillsammans detta år har vi prioriterat true blood och greys anatomy. Med tvåan har det gått bättre. Jag har gjort en ny maträtt nästan varje vecka med några undantag denna höst med bebis men jag är ändå nöjd.

2014 då, vad ska det bli för ledord? En sak jag tänkt på att jag skulle vilja jobba på är mitt förhållande till mat. Jag älskar mat och äter mycket och ofta. Men jag njuter sällan ändå. Jag äter snabbt och småäter ofta och den maten liksom bara försvinner utan att jag tänker på att jag äter. Så ledordet för 2014 blir "närvaro" med fokus på maten. Men även barnen, träningen och livet. Ett ledord som inte går att uppnå men det ska vara min strävan detta år.

onsdag 25 december 2013

Julfamilj kulfamilj

Vi försökte oss på att ta en julbild när hela lilla familjen är med. Det gick sådär men det blev rätt kul.

tisdag 24 december 2013

God jul


Årets julkort, det bästa julkortet hittills tycker jag. Geniet Maja kom på idén och jag genomförde. Jag fick muta storebror med att han fick äta upp alla pepparkakor om han ställde upp, hehe.

måndag 23 december 2013

Bästa julklappen

Idag fick vi lillebrors provsvar angående hans gula hy. Allt såg nu bra ut och vi behöver inte ens göra uppehåll i amningen som det först var tal om. Känns underbart! Det är lätt att bygga upp alternativa scenarion med leversjukdomar och cancer. Jag är så oerhört tacksam att ha ett friskt barn och fäller en liten tår vid tanken på alla som inte får ett lika positivt besked <3

söndag 22 december 2013

Demonstration

Idag ska lillebror på sin första demonstration. Han är mycket pepp!

fredag 20 december 2013

Julförberedelser

Tänk att det går att komma hem sent en fredagskväll efter att ha handlat julgran och sex kassar mat med två barn och alla fortfarande är på bra humör. Ville bara säga det, sjukt glad :D :D :D

tisdag 17 december 2013

Stolt och skäms

Igår var storebror hemma hos en kompis från förskolan. Han har varit där förut och imponerade både då och nu stort vid matbordet. Han smakar på allt och är väldigt positiv till maten även om det är nya smaker. Han säger aldrig att maten är äcklig, gillar han inte äter han det han gillar och om det då råkar vara pajskalet bara så får det vara så. Oftast gillar han. Så jag blir lite stolt ändå.  Han framstår som ett så trevligt barn. Efter maten upptäcktes dock att barnen hade målat små gubbar på väggen i barnrummet. Min son väggmålaren hade varit framme igen och fått med sig sin kompis på buset (han erkände alltihop senare). Han har bara senaste året målat på en beige soffa, en säng och nu en vägg. Så piiinsamt.

Grönkål för en grönare jul

Grönkål, varför har jag aldrig ätit det? Jag visste inte ens hur det såg ut när jag skulle leta upp det i grönsaksdisken. Det ser ut som stora blad ihopsatta i ett knippe vet jag nu. Jag har även lärt mig matbegreppet "repa grönkål" som innebär att dra av dom bitar av bladet som är goda från den rätt kraftiga stjälken. Jag har länge letat efter en vegetarisk maträtt till julbordet och provat diverse grönsakslådor, vegetariska janssons, filodegspajer utan att hitta en rätt som 1. är god 2. är julig. Nu har jag den, detta kommer bli min klassiker på julbordet! Grönkålspaj med chèvre och valnötter. Så jäkla god! (Jag var ju tvungen att provgöra den en gång innan julafton). Receptet finns här!

lördag 14 december 2013

Tankar om döden

Mycket tankar om döden nu för fyraåringens del. Jonas mormor dog för två veckor sedan och på onsdag ska vi på begravning. Jag pratar med honom om kistan i kyrkan där man kan lägga blommor eller något annat, en teckning eller pärlplatta.
Fyraåringen: Kommer det ut en propeller ur kistan sen så den kan åka upp till himlen?
Jag: Njää, det är lite svårt att förklara. Det är kroppen som är i kistan. Den åker inte upp till himlen.
Fyraåringen: Själen åker upp till himlen.
Jag: (sjukt lättad över att han känner till begreppet "själ") Jaaa just det! Men vet du vad en själ är?
Fyraåringen: Ja såklart *pekar på sin häl*

torsdag 12 december 2013

Rivningshuset

Jag och storebror har gjort ett lägenhetspepparkakshus. Det gick sådär, pepparkakan blev liksom inte helt hård. Och jag brände mig på det smälta sockret och fick största brännblåsan ever. Men med hjälp från Maja fick vi tillslut ihop det. Ganska snett och oklart hur länge det kommer hålla ihop, väggarna håller på att ge vika men storebror är väldigt glad över huset i alla fall.

måndag 9 december 2013

Ett erkännande

Att leka i parken. Att få vara ute i friska luften. Spendera tid gungandes sitt älskade barn. Att bli bjuden på sandkakor och te på sandlådekanten. Underbart. INTE! Jag hatar verkligen att vara i lekparker, jag blir så fruktansvärt uttråkad. Jag är typiskt en sån som gärna skulle spela cancy crush och kolla facebook istället för att kolla på mitt barn om jag inte la band på mig. Ute - ja! Skogen - ja! Men lekparker... Nää.

fredag 6 december 2013

Helgerna

Vardagarna bara flyger fram och vips så är det helg. Helgerna är så fina. Så skönt att få vara tillsammans hela familjen och skönt att få mer avlastning med barnen och exempelvis kunna gå en promenad själv, sticka, baka ostört och så vidare. Snart firar vi ett år med landställe! Efter att ha testat lite olika fritidssysselsättningar har vi nu äntligen hittat rätt. Segling var inte riktigt vår grej och kajakerna vi köpte stod mest och dammade hos mina föräldrar. Jag förstår att min pappa var skeptisk när jag berättade att vi skulle köpa landställe och han tyckte att vi borde hyra i något år först för att förstå hur det är. Det blev inget hyresobjekt utan en underbar stuga <3 (även om jag fortfarande egentligen drömmer om ett rött torp)